, ά, Κέ

Επαγγελματική Σχολή με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας

I.E.K. Κέρκυρας

ά, Κέ

08:00 - 19:00

Δευτέρα - Παρασκευή

I.E.K. Κέρκυρας

ά, Κέ

08:30 - 19:00

Δευτέρα - Παρασκευή

Πρακτική άσκηση

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ πραγματοποιούν αμειβόμενη πρακτικής άσκησης σε:

α) Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα :

Κατηγορίας 5 αστέρων με αριθμό κλινών 50 και άνω,

Κατηγορίας 4 αστέρων με αριθμό κλινών 60 και άνω και

Κατηγορίας 3 αστέρων με αριθμό κλινών 110 και άνω.

Οι επιχειρήσεις της κατηγορίας θα πρέπει να πληρούν της προϋποθέσεις

άρτιας λειτουργίας όλων των τμημάτων μιας σωστά οργανωμένης μονάδας

και να λειτουργούν τα τμήματα της αντίστοιχης ειδικότητας.

β) Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι οποίες διαθέτουν άρτια

οργανωμένα επισιτιστικά τμήματα.

γ) Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής πλήρως οργανωμένα από πλευράς

εγκαταστάσεων και υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούν στην ειδικότητα

κατ’ ελάχιστο 5 εργαζόμενους (όπως αυτό προκύπτει από την κατάσταση

εργασίας επικυρωμένη από την Επιθεώρηση Εργασίας)

Όλες  οι τοποθετήσεις γίνονται με τη μέριμνα και την εποπτεία της Σχολής

  1. Οι καταρτιζόμενοι ΙΕΚ Α΄ έτους, των ειδικοτήτων «Ειδικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας», «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 480 ωρών, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της χρονικής περιόδου από 3.6.2019 έως 15.9.2019.
  1. Οι καταρτιζόμενοι ΙΕΚ Β΄ έτους, της ειδικότητας «Ειδικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 240 ωρών του μαθήματος Δ΄ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτικής άσκησης, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής περιόδου από 22.4.2019 έως 15.9.2019.
  1. Οι καταρτιζόμενοι ΙΕΚ Β΄ έτους, της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας» πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 60 ωρών του μαθήματος Δ΄ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτική άσκηση, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής περιόδου από 21.5.2019 έως 15.9.2019.
  1. Οι καταρτιζόμενοι Β΄ έτους ΙΕΚ, της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 90 ωρών του μαθήματος Δ΄ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» και 480 ώρες πρακτική άσκηση, που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της χρονικής περιόδου από 14.5.2019 έως 15.9.2019.

Για την πρακτική άσκηση των  καταρτιζομένων των ΙΕΚ οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στους Διευθυντές των κατά τόπους εκπαιδευτηρίων για ονομαστική ζήτηση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν για κάθε ειδικότητα το προβλεπόμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ και ΙΙΙ). Για την υποχρέωση αυτή θα πρέπει να είναι ενήμεροι πέραν των Διευθυντών της Επιχείρησης και οι λοιποί υπεύθυνοι των τμημάτων της επιχείρησης στα οποία θα τοποθετηθούν οι ασκούμενοι  καταρτιζόμενοι και σπουδαστές.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 6  της 16802/667/27.8.2010 (Β΄ 1345) κ.υ.α., το ποσοστό των ασκούμενων που τοποθετούνται σε κάθε ξενοδοχείο δεν δύναται να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού του και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Στο αρ. 10 της ιδίας  κ.υ.α. ορίζεται ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εγγράφουν τους ασκούμενους στον πίνακα του προσωπικού τους. Η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής έχει την ευθύνη για την τήρηση των διατάξεων αυτών.

Οι πρακτικά ασκούμενοι δικαιούνται επιδόματος το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 390 ευρώ, χωρίς ηλικιακή διάκριση, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του κατώτατου μισθού, όπως αυτός έχει καθοριστεί σύμφωνα με την οικ.4241/127/30.1.2019 απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 173).

Οι πρακτικά ασκούμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας σύμφωνα με το αρ. 2 του ν.1077/1980, καλύπτονται δε ασφαλιστικά για ατύχημα και υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με το αρ. 11 του ν. 2837/2000 και την παρ. 10 του αρ. 15 του ν. 3232/2004.

Οι πρακτικά ασκούμενοι κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης σε ουδεμία άλλη ασφαλιστική εισφορά υποχρεούνται εκτός από την υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά κατά του κινδύνου ατυχήματος υπέρ του ΙΚΑ, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί της 12ης ασφαλιστικής κλάσης όπως ισχύει και επιβαρύνει την Επιχείρηση, στην οποία πραγματοποιείται πρακτική άσκηση (ν.2837/2000).

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν καταλύματα ανά 2 έως 3 άτομα για την διαμονή των ασκούμενων. Τα καταλύματα αυτά πρέπει να πληρούν αυστηρά τους όρους υγιεινής, ασφάλειας και ευπρεπούς διαβίωσης των ασκουμένων.  Όσες επιχειρήσεις δεν παρέχουν στέγη στους ασκούμενους, των οποίων η μόνιμη κατοικία είναι εκτός της έδρας της επιχείρησης, καταβάλουν, στους πρακτικά ασκούμενους, επιπλέον αποζημίωση ύψους 130 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του κατώτατου μισθού [παρ. 8 της 16802/667/27.8.2010 κ.υ.α. (Β΄ 1345)].

Το ωράριο πρακτικής άσκησης καθορίζεται με ευθύνη των υπευθύνων των Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Υπερωριακή απασχόληση δεν επιτρέπεται. Οι βάρδιες διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των τμημάτων της Επιχείρησης σε έως οκτώ (8) ώρες ημερησίως για τους ενηλίκους. Για τον ενήλικα που πραγματοποιεί νυκτερινή βάρδια θα πρέπει πάντα να υπάρχει υπεύθυνος του τμήματος της Επιχείρησης, τον οποίο θα συνεπικουρεί. Ο πρακτικά ασκούμενος δικαιούται δύο ημέρες ανάπαυσης την εβδομάδα.

Ο πρακτικά ασκούμενος υποχρεούται να ακολουθεί ακριβώς και ανελλιπώς το ωράριο πρακτικής άσκησης που καθορίζεται από τους υπευθύνους των Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

Η επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει οδοιπορικά έξοδα στον πρακτικά ασκούμενο κατά τη μετάβασή του και αποχώρησή του από αυτή, με την έναρξη και λήξη της πρακτικής του, αφού καταθέσει στην επιχείρηση τις σχετικές αποδείξεις πληρωμής των εισιτηρίων του. Διευκρινίζεται ότι σαν μετακίνηση θεωρείται η μετάβαση στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται εκτός νομού από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Το ποσό που υποχρεούται η Επιχείρηση να καταβάλει θα είναι η αξία του εισιτηρίου του λεωφορείου ή του τρένου (Β΄ θέση) ή του πλοίου (Β΄ θέση), ανεξαρτήτως εάν ο πρακτικά ασκούμενος χρησιμοποιήσει άλλο μεταφορικό μέσο. Ο πρακτικά ασκούμενος μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τα μεταφορικά μέσα της επιχείρησης σύμφωνα με τα προκαθορισμένα από τη Δ/νση της δρομολόγια.

Η Επιχείρηση (εκτός των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής), παρέχει την πλήρη διατροφή του πρακτικά ασκούμενου, με βάση το εδεσματολόγιο προσωπικού (ξενοδοχείου). 

Το Υπουργείο Τουρισμού θα διενεργήσει εποπτείες για κάθε ασκούμενο κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Η επιχείρηση θα ενημερώνεται  για την ημερομηνία και ώρα άφιξης του επόπτη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ακολουθείται το πρόγραμμα πρακτικής ο επόπτης θα μεταθέτει τον ή τους ασκούμενους σε άλλη επιχείρηση.

Επισημαίνεται ότι η τήρηση των όρων πρακτικής άσκησης αλλά και των προβλεπόμενων για τις συνθήκες διαβίωσης των ασκούμενων θεωρείται αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο σκοπός της πρακτικής άσκησης

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Α΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α΄ + Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

(Διάρκεια πρακτικής άσκησης 480 ώρες)

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Πρακτική άσκηση σε επισιτιστικά τμήματα του ξενοδοχείου, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων παραγωγής όπως μπουφέ, κουζίνα κλπ. Η απασχόληση σε τμήματα παραγωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Εστιατόριο
  • Room service
  • Mini bar

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

    1. Προετοιμασία επισιτιστικών τμημάτων για την διεξαγωγή του σερβιρίσματος. (Καθαρισμός και προετοιμασία, επίπλων σκευών και χώρων)
    2. Παραγγελιοληψία και σερβίρισμα σύμφωνα με το σύστημα εργασίας και το οργανόγραμμα του ξενοδοχείου.
    3. Αποκατάσταση – απομάκρυνση σκευών.
    4. Είσπραξη λογαριασμών.
    5. Εφοδιασμός και χρέωση των ειδών του ΜΙΝΙ ΒΑR στα δωμάτια.
    6. Αποκατάσταση – καθαρισμός επισιτιστικών τμημάτων και σκευών.
    7. Λήψη παραγγελίας room service.

Κουζίνα- Μπουφές : προετοιμασία και αποκατάσταση χώρων -καθαρισμός  σκευών – προμήθεια πρώτων υλών. Καθαρισμός  και κοπή χορταρικών. Προετοιμασία τμήματος μπουφέ σερβίρισμα των παρασκευών του μπουφέ. Προετοιμασία και σερβίρισμα πρωινών. Προετοιμασία απλών παρασκευών του μπουφέ. Αποκατάσταση του τμήματος.

Β΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Γ΄ + Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

(Διάρκεια πρακτικής άσκησης 720 ώρες (240 ώρες πρακτικής άσκησης Δ’ εξαμήνου +480 ώρες πρακτικής άσκησης θέρους)

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

235 + 120 ώρες βοηθητικές και κύριες εργασίες στα επισιτιστικά τμήματα του ξενοδοχείου με 15νθήμερη τουλάχιστον απασχόληση σε καφετέριες ή bars αυτού.

                                                                                      ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Επισιτιστικά Τμήματα
  • Μπαρ (Main, Snack, Pool, Beach)

                                                                                        ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  1. Απασχόληση καταρτιζόμενου στα πάσης φύσεως επισιτιστικά τμήματα του ξενοδοχείου.
  2. Υποδοχή Πελατών και διάθεση τραπεζιών.
  3. Λήψη παραγγελίας και σερβίρισμα παρασκευών.
  4. Μεταφορά σκευών και αποκατάσταση τραπεζιών.
  5. Συμμετοχή στο σχεδιασμό μενού.
  6. Προετοιμασία και καθαρισμός του τμήματος του μπαρ. Προμήθεια των προϊόντων του μπαρ.
  7. Παρασκευή και σερβίρισμα των ειδών του τμήματος του μπαρ.

ΥΠΟΔΟΧΗ – ΘΥΡΩΡΕΙΟ

135 + 60 ώρες απασχόληση στο τμήμα υποδοχής – θυρωρείου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Γενικές βοηθητικές εργασίες στο τμήμα της υποδοχής.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  1. Υποδοχή πελατών.
  2. Μεταφορά αποσκευών από και προς τα δωμάτια των πελατών.
  3. Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου.
  4. Τμήμα κρατήσεων.
  5. Παροχή πληροφοριών.
  6. Έκδοση λογαριασμών πελατών.

7.   Έκδοση ενημερωτικών εντύπων.

ΟΡΟΦΟΙ

110 + 60 ώρες απασχόληση στο τμήμα ορόφων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Γενικές βοηθητικές εργασίες στο τμήμα των ορόφων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  1. Εξοικείωση με το χώρο των ορόφων.
  2. Εξοικείωση με τις διαδικασίες του τμήματος των ορόφων. Συμμετοχή στο στήσιμο και καθαρισμό δωματίου (άφιξη, παραμονή, αναχώρηση, κλπ.)
  3. Βοηθός προϊσταμένου/προϊσταμένης ορόφων, έλεγχος δωματίων, προετοιμασία δωματίων V.I.Ps, νεόνυμφων, κλπ.
  4. Απασχόληση στο τμήμα της λινοθήκης και τη διαχείριση του ιματισμού της επιχείρησης.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)

Α΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α΄ + Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

 (Διάρκεια πρακτικής άσκησης 480 ώρες)

ΚΟΥΖΙΝΑ

Βοηθητικές εργασίες με την ανάθεση απλών παρασκευών και υπηρεσιών στα παρακάτω τμήματα:

  • Προετοιμασίας λαχανικών
  • Μπουφέ
  • Ζεστή κουζίνα
  • Αποθήκη
  • Ζαχαροπλαστείο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ενημέρωση των καταρτιζομένων από τους υπευθύνους για τις εγκαταστάσεις σκεύη και μηχανήματα της κουζίνας.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν στα εξής:

  1. Προετοιμασία και παρασκευή πρωινών, σαλατών, τυριών και λοιπών επιδορπίων.
  2. Προετοιμασία κρεάτων και ψαριών.
  3. Παραλαβή προμηθειών και λοιπές εργασίες αποθήκης
  4. Παρασκευές:
    • Σούπες
    • Ζυμαρικά
    • Αυγά
    • Σάλτσες
    • Λαχανικά
    • Απλά γλυκά.

Β΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Γ΄ + Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

(Διάρκεια πρακτικής άσκησης 540 ώρες (60 ώρες πρακτικής άσκησης Δ’ εξαμήνου + 480 ώρες πρακτικής άσκησης θέρους)

ΚΟΥΖΙΝΑ

Βοηθητικές εργασίες με την ανάθεση απλών παρασκευών και υπηρεσιών στα τμήματα της κουζίνας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Ζεστή κουζίνα
  • Κρύα κουζίνα
  • Κρεοπωλείο

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν στα εξής:

  1. Τεμαχισμός και μεριδοποίηση κρεάτων πουλερικών και ψαριών.
  2. Συμμετοχή στη σύνθεση Μενού.
  3. Συμμετοχή στην οργάνωση διαφόρων γαστρονομικών εκδηλώσεων.
  4. Παρασκευές:
  5. Ορεκτικά
  6. Γαρνιτούρες
  7. Κιμάδες
  8. Ειδικές παρασκευές κρεάτων, ψαριών και πουλερικών

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ                           

 Α΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α΄ + Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

(Διάρκεια  πρακτικής  άσκησης 480 ώρες)

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

Βοηθητικές υπηρεσίες στο τμήμα του Ζαχαροπλαστείου: Με την ανάθεση απλών παρασκευών και αναλόγων υπηρεσιών θα πρέπει  να επιτυγχάνεται η εξοικείωση των μαθητών με το τμήμα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ενημέρωση των μαθητών από τους υπεύθυνους για τις εγκαταστάσεις, σκεύη και μηχανήματα του Ζαχαροπλαστείου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Προετοιμασία υλικών και συμμετοχή στις παρακάτω παρασκευές :

  1. Σιρόπια
  2. Μαρέγκες
  3. Βασικές κρέμες ζαχαροπλαστικής
  4. Απλές ζύμες διάφορες
  5. Βουτήματα – κουλούρια
  6. Παραδοσιακά – εορταστικά      παρασκευάσματα
  7. Γλυκά σιροπιαστά – νηστίσιμα
  8. Παρασκευές με βάση τα φρέσκα φρούτα
  9. Απλές ή σύνθετες σάλτσες

Β΄ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Γ΄ + Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)

(Διάρκεια πρακτικής άσκησης 570 ώρες (90 ώρες πρακτικής άσκησης Δ’ εξαμήνου + 480 ώρες πρακτικής άσκησης θέρους)

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

Πρέπει να δοθεί σημασία στη σύνθεση, δημιουργία, φαντασία, κριτικό πνεύμα καθώς και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την πλευρά των μαθητευομένων, της ειδικότητας Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Η συμμετοχή σε σύνθετες παρασκευές όλου του φάσματος της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση των υπευθύνων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εξοικείωση με το αντικείμενο (βοηθητικές εργασίες) και στη συνέχεια συμμετοχή στις εργασίες του τμήματος ζαχαροπλαστείου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ανάθεση εκτέλεσης βασικών συνταγών για κρέμες, ζύμες και απλά παρασκευάσματα.

Συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δημιουργίες και στην παρασκευή διαφόρων ειδών:

  • τούρτας και πάστας,
  • παγωτού, γρανίτας και σορμπέ,
  • σοκολατοειδών,
  • διεθνών γλυκισμάτων αλλά και μικρών γλυκών για μπουφέ,
  • τόσο αλμυρών όσο και ζεστών ζυμών,
  • διαιτητικών  γλυκισμάτων,
  • αρτοσκευασμάτων και συναφών προϊόντων.

Συμμετοχή στη δημιουργία γαρνιρίσματος γλυκισμάτων για μπουφέ και στη σύνθεση πιάτων.

Συμμετοχή στην οργάνωση των εκδηλώσεων ενός ξενοδοχείου μέσω του ζαχαροπλαστείου.